top of page

Sık Sorulan Sorular

​

Avukat ücretsiz olarak sözlü hukuki danışmanlık verebilir mi?

​

Hakimlik ve savcılık ile beraber yargının üç kurucu unsurundan birisi olarak avukatların yürüttüÄŸü faaliyetler kamu hizmeti niteliÄŸindedir. Bu doÄŸrultuda, Avukatlık Kanunu ve her sene yenilenen Türkiye Barolar BirliÄŸi tebliÄŸleri uyarınca, avukatların barolara mazeret sunmadan mesleklerini ücretsiz ÅŸekilde yürütmesi disiplin suçu teÅŸkil eder.

Aynı mevzuat uyarınca, avukatların, Türkiye Barolar BirliÄŸi ve üye olunan il barosunun belirleyeceÄŸi asgari ücret tarifesinin altında kalan bir ücret karşılığı faaliyet göstermesi de disiplin suçu teÅŸkil etmektedir.

 

 

 

​

 

Haksızlığa uÄŸradığımı düÅŸünüyorum, açacağım davada yine de avukatlık ücreti öder miyim?

​

Yukarıda açıklanan mevzuat uyarınca, gerek dava açmak gerekse kendisine karşı açılan davada kendisini savunmak amaçları için avukattan alınacak hukuki danışmanlık ve hukuki temsil için avukatın ayrı ayrı ücret alma zorunluluÄŸu vardır.

​

​

​

​

​

Hukuki danışmanlık almak için büroya gelmem gerekir mi? Ä°nternet üzerinden veya telefon yolu ile danışmanlık alabilir miyim?

 

Herhangi bir sebeple büroya gelemeyen kimseler için internet üzerinden veya telefon ile danışmanlık verilmesi de mümkündür.

Bu noktada randevu günü ve saati belirlendikten sonra e-posta ile veya sesli/görüntülü telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi gibi dilenirse WhatsApp gibi telefon uygulamalarından, dilenirse de Skype veya Zoom gibi uygulamalar ile de görüÅŸme yapılabilir.

​

​

​

​

​

Büroya gelirken veya internet/telefon üzerinden danışmanlık alırken hangi belgeleri avukata göndermeliyim/göstermeliyim?

​

Tarafınıza danışmanlık verilebilmesi için, sizi ilgilendiren hukuki vakanın avukat tarafından incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, danışmanın türüne ve konusuna göre deÄŸiÅŸecek olmakla beraber, özellikle sözleÅŸmeler, emniyet ifadeleri, ihtarnameler, mahkeme kararları veya senet gibi belgelerin, danışma esnasında yanınıza bulunması gerekir. 

Özellikle büroda gerçekleÅŸecek görüÅŸmeler öncesinde, konu ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin tarafımıza e-posta yolu ile gönderilmesini istemekteyiz. Bu ÅŸekilde hukuki uyuÅŸmazlık tarafımızca tüm yönleri ile çalışılacak ve size daha detaylı bilgi verilebilecektir.

​

​

​

​

​

Verdiğim belge ve bilgiler gizli kalır mı?

​

Avukatlık Kanunu uyarınca, avukatın mutlak bir sır saklama yükümlülüÄŸü vardır.

Tarafımızla gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz tüm konuÅŸmalar, bilgi veya belgeler tarafımızca sır olarak saklanmakta ve bu sırlar hiçbir makam, mahkeme, emniyet güçleri veya herhangi bir üçüncü ÅŸahıs ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Aynı ÅŸekilde hiçbir devlet organı da avukatın sır niteliÄŸindeki bilgileri açıklamasını talep edememekte, avukatın çantası veya evrakları emniyet güçlerince aranamamakta, okunamamaktadır.

​

​

​

​

​

DuruÅŸmalara gitmem gerekiyor mu?

​

Hukuki uyuÅŸmazlığın mahkemelere taşınması halinde, duruÅŸmalarla (veya uyuÅŸmazlıkla ilgili herhangi bir hususla ilgili) tebligatlar avukatlara yapılmaktadır. 

Bu doÄŸrultuda, müvekkillerin duruÅŸmalara katılmayı arzu etmemesi halinde, hukuk davalarını ilgilendiren duruÅŸmalardaki temsil iÅŸleri kural olarak avukat tarafından yürütülebilir. Aksi bir durum olduÄŸu zaman, avukatlarımız müvekkillerini bilgilendirmektedir. ÖrneÄŸin, özellikle boÅŸanma davası veya iÅŸçilik alacağı gibi davaların önem arz eden duruÅŸmalarına müvekkillerimizin de katılmasını talep edebilmekteyiz.

​

​

​

​

​

Açılacak her bir dava için masraf ödemem gerekiyor mu? 

​

Açılacak davanın konusu ve türüne baÄŸlı olmak kaydıyla, ödenmesi gerekecek masrafın türü ve tutarı da deÄŸiÅŸmektedir. Söz gelimi, tüm kat maliklerinin ya da elbirliÄŸiyle/paylı mülkiyet sahiplerinin davalı olarak gösterilmesi gereken kat mülkiyeti veya izale-i ÅŸüyu davaları gibi davalarda yapılacak tebligatların sayısı deÄŸiÅŸmektedir.

Bu kapsamda açılacak dava nedeniyle devlete verilecek olan harç ve vergiler ile beraber mahkemenin gerçekleÅŸtireceÄŸi keÅŸif, bilirkiÅŸi raporu, tanık dinletme veya bilgi talep edilmek üzere kurumlara yazılacak yazılar ve sair yargılama giderleri, mahkemelerce dava açılırken veya sürerken biz avukatlardan talep edilmektedir.

Bu noktada vurgulanmalıdır ki İstanbul Barosu Disiplin Kurulu Kararları uyarınca avukatların masrafını tahsil etmediği işlemleri başlatma yasağı bulunmaktadır.

Tarafımızla yapacağınız görüÅŸmelerde, açacağınız davanın masraflarının ne kadar olacağı hususu, size bildirilecektir.

​

​

​

​

​

Dava açıldıktan sonra davamı geri çekebilir miyim?

 

Tarafınızca açılan bir davanın sonradan geri alınması veya davadan feragat etmeniz kural olarak mümkün olmakla beraber bu imkanın kanun tarafından yasaklandığı özel durumlar da bulunmaktadır. ÖrneÄŸin Cumhuriyet savcıları tarafından resen soruÅŸturulan birtakım ceza hukuku soruÅŸturmalarında ve kovuÅŸturmalarında yaptığınız ÅŸikayeti, karşı taraf ile uzlaÅŸtığınız gerekçesi ile geri alma imkanınız bulunmamaktadır.

​

​

​

​

​

Nasıl vekaletname çıkartabilirim?

 

Yargı organları ve kurumlar nezdince muteber vekaletnameler, yurt içinde ancak noterlerce tanzim edilmektedir. Yurtdışındaki bireyler ise konsolosluklar kanalıyla vekaletname düzenlettirebilirler.

Notere ya da konsolosluÄŸa gitmeden evvel mutlaka avukatlar ile görüÅŸülmesinde fayda vardır; zira hukuki uyuÅŸmazlığın çeÅŸidine göre düzenlenecek vekaletin türü de içeriÄŸi de deÄŸiÅŸir.

​

​

​

​

​

Açacağım dava nedeniyle hangi kalemde ne tutarda ödeme yapmam gerekiyor?

 

KiÅŸilerin yaÅŸayabileceÄŸi hukuki uyuÅŸmazlık türleri sayısız olduÄŸu kadar, aynı konudaki hukuki uyuÅŸmazlıklar açısından oluÅŸan dosyaların hacimleri de farklı olabilmektedir. Bu sebeple avukatlık ücreti ile sair masrafların önceden belirlenmesi mümkün olmayıp bu hususta ayrıca görüÅŸme yapmak gerekmektedir.

Masraflardan kasıt, avukatın hukuki danışmanlık karşılığında almak zorunda olduÄŸu ücret olmayıp uyuÅŸmazlığınızın çözümü için yapılacak iÅŸlemlerde devletin talep ettiÄŸi tutarlardır. Masraflar açısından belirtilmelidir ki hukuk davalarında, davanın açılma anında, vergi olarak devlete ödenen ve yargılama gideri olarak mahkeme veznesine yatırılan kalemler de dahil olmak üzere masraf kalemleri mevcuttur. Bunlar hakkında avukatlarımız, davanız nedeniyle oluÅŸan masrafların her biri açısından sizlere fatura gösterecektir. Öte yandan, özellikle tutuklu iÅŸlerde cezaevi ziyaretleri ve il dışına seyahat gereken dosyalarda uçak bileti yahut yakıt masrafları; keza bakanlıklara yapılacak baÅŸvurulardan baÅŸvuru harcı gibi masraflar da gündeme gelebilmektedir.

Bir diÄŸer açıdan, avukatlık ücreti için ise Türkiye Barolar BirliÄŸinin belirlediÄŸi asgari ücretlerden aÅŸağı olmamak üzere dosyanızda harcanacak mesai saatleri, çalışma süresi veya emek gibi kriterler üzerinden sizinle özel olarak anlaşılacaktır.

​

​

​

​

​

Davam ne zaman sona erer?

​

Her ne kadar yargıda hedef süre belirlenmesi çabaları sürse de uygulamada mahkemelerin iÅŸ yoÄŸunluÄŸu, delillerin toplanması süreci veya bilirkiÅŸi raporunun tanzim edilmesinin beklenmesi gibi hususlar nedeniyle her bir dava açısından ne kadar bir zaman geçeceÄŸi kesin olarak önceden belli olmamaktadır.

Bununla beraber Koçak | Dolar Avukatlık Bürosu olarak önceki dosyalarımızdan edindiÄŸimiz tecrübeye göre size özel olarak süreç hakkındaki tahminlerimizi bildirmekteyiz.

Dava sürecinizin hızlı ilerlemesi için yaptığımız uygulamalar arasından örnek olarak ifade etmek gerekirse; yargılama süjeleri ile gerekli iletiÅŸime geçilmekte, dosyanız tahtında ika olacak iÅŸlemlerin akıbeti günbegün takip edilmekte, sürüncemede kalan iÅŸlemler açısından ilgili kurum veya memurlarla her gün iletiÅŸime geçilmekte, iÅŸlemlerinizi daha hızlı gerçekleÅŸtiren kurum ve kuruluÅŸların varlığı araÅŸtırılmakta veya tebligatların hızlandırılması için posta teÅŸkilatı yerine bizzat avukatlarımızca tebliÄŸ iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

bottom of page